אין כמו טיול בגליל העליון כדי לפגוש פנים אל פנים את הטבע במיטבו, בכול אחת מעונות השנה. הגליל והגולן משופעים בנחלים, במפלים ובמעיינות שמציעים מסלולי הליכה שופעי צמחיה ירוקה וטיולי מים כיפיים שמעבירים אתכם מחיי השגרה ישר לגן עדן.
אם אתם מתכננים לטייל בצפון היפהפה שלנו, וכבר הזמנתם לעצמכם מקום לינה בצימר בראש פינה, ואולי אפילו צימר שמציע לכם אפשרות לתכנן חופשה עם כלב בצפון, הנה מסלולי טיול מדליקים בנחל האטרקטיבי ביותר בישראל, נחל עמוד.
נחל עמוד מציע כמה מסלולי טיול מרתקים ביותר לאוהבי הטבע הפראי. בהליכה באפיק נחל עמוד תחלפו על פני מעיינות, בריכות מים, בוסתנים ואפילו שרידי התיישבות קדומה. לא משנה באיזו עונה תחליטו לצאת לטיול בשמורת נחל עמוד, תמיד תוכלו ליהנות מטיול מים בטבע הקסום והיפהפה שמציע לכם הגליל העליון.
נחל עמוד מציע למעשה שלוש אופציות של טיולים, חלקם קלים יותר וחלקם מאתגרים יותר, כפי שתוכלו לגלות כשתמשיכו לקרוא.
המסלול הראשון והמוכר יותר: טיול בפארק נחל עמוד בפיקוח רשות הטבע והגנים (כרוך בתשלום)
איך להגיע? רשמו ב-Waze ׳נחל עמוד שמורת טבע׳, וחנו במגרש החניה הסמוך לתחנת המשטרה הבריטית הישנה.
מסלול למשפחות בצפון שעשוי להתאים גם להורים עם ילדים צעירים יותר: השביל מתחיל באזור החניה והוא מסומן באדום. אל תתייאשו מהירידה לאפיק הנחל שחשופה לשמש, כי עד מהרה תגיעו למטה ותוכלו ליהנות מצלם הנעים של העצים בנחל, חלקם גם עצי פרי. כשאתם מגיעים למטה, לאפיק הנחל, מומלץ לפנות ימינה ולהיצמד לסימון השחור, שיוביל אתכם עד לבריכת שכווי. משם תוכלו לחזור מהצד השני של הנחל, תוך הליכה בשביל המסומן בכחול, שבסופו של דבר יחבר אתכם לשביל האדום שבו ירדתם לנחל, וכעת יהיה עליכם לטפס חזרה למעלה כדי להגיע לחניון המכוניות.
לאורך ההליכה בנחל תוכלו ליהנות מטבילה בבריכות הצוננות, כשהבריכה הראשונה והיפהפייה מחכה לכם ממש מתחת לגשר האבן, מעצי הפרי, מהפריחה הצבעונית (תלוי בעונה), ומשרידי ההתיישבות הקדומה, כולל טחנות קמח עתיקות.
המסלול השני: מנחל שכווי לנחל עמוד וחזרה
מסלול זה עשוי להתאים לכם אם אתם מחפשים טיול לזוגות בצפון שמציע מסלול אתגרי יותר.
איך להגיע? רשמו ב-Waze ׳קבר רבי חוצפית המתורגמן׳.
מסלול זה לא כרוך בתשלום. אתם מגיעים ברכב לאזור בית הקברות בצפת ועולים על דרך עפר שמתאימה לכול סוגי המכוניות ומסומנת בכחול. תוכלו לחנות בחורשה שליד הקבר ולהתחיל בהליכה בשביל הכחול שיוביל אתכם בירידה לערוץ נחל שכווי בדרך שאורכה כ-500 מטרים. כשהשביל מתחבר עם הנחל פנו שמאלה לסימון הירוק שיורד אמנם במתינות, אבל לפעמים בין אבנים וסלעים. ואם אתם מטיילים בחורף היזהרו מהחלקות.
במהלך הירידה לנחל תוכלו להתפעל מהנוף של הר מירון הירוק ושל נחל עמוד אליו אתם הולכים ומתקרבים. לאחר הליכה של כ-750 מטרים באפיק נחל שכווי, תתחילו לשמוע ואז גם לראות את המים המפכים בברכת השכווי. מכאן תתחברו לקטע הזורם של נחל עמוד, כשאתם פונים עם הסימון השחור ימינה. המשיכו בהליכה לאורך הנחל כפי בדרך שתוארה במסלול הראשון, אבל לכיוון ההפוך.
כדי לחזור לרכב תצטרכו לשוב על עקבותיכם ולחזור לנחל שכווי, לחילופין, תוכלו להמשיך הלאה לטיול שאורכו כ-5 ק״מ ומצריך הקפצת רכב. כאן אנחנו בעצם מגיעים למסלול השלישי, שמציע לכם אופציה נוספת לטיול משגע באזור נחל עמוד.
המסלול השלישי: מנחל שכווי אל החניון העולה לצפת
איך להגיע? כמו במסלול השני, רשמו ב-Waze ׳קבר רבי חוצפית המתורגמן׳.
הקפצת רכב לנקודת הסיום – רשמו ב-Waze ׳חניון העיקול בעליה לצפת׳
כאמור, כמו במסלול השני לנחל שכווי, אתם מגיעים מאזור בית הקברות בצפת עד לשביל הכחול. חוצים את השמורה של רט״ג, כפי שהיא מתוארת במסלול הראשון, עם אותם בריכות ובוסתנים אבל... כשתגיעו לפיצול שבילים – כאשר שמאלה מוביל לשביל האדום וישר מוביל לשביל השחור/שביל ישראל – המשיכו ישר. מכאן, ההליכה נמשכת בחלקו התחתון של נחל מירון, ודי מהר תבינו שיצאתם מהשמורה, ולו רק בגלל מספר האנשים שהלך והתדלדל ויחד אתו גם זרימת המים.
בחלק הראשון של מסלול זה תלכו בערוץ יפהפה שהופך בהמשך למשטח פתוח יותר, מעין אחו מדהים שבאביב משובץ בצבעים המרהיבים של הרקפות, הכלניות והסחלבים, וכמובן גם השקדיות הפורחות. אם אתם מטיילים באזור בקיץ, קחו בחשבון שהמסלול יהיה פחות מוצל וגם פחות נעים. מסלול זה מגיע לסופו כשאתם מתחילים לשמוע את המכוניות על הכביש, ומשמאלכם זרימה עדינה של עודפי המים המגיעים מהשאיבה במעלה נחל מירון. מים אלה נקווים לכמה בריכות שכיף לטבול בהן ולהתרענן לפני שחוזרים למכונית שמחכה בסבלנות בנקודת הסיום.
לאחר סיום הטיול, תוכלו לבחור אם לנסות את אחת האטרקציות בראש פינה – בין אם זו תהיה חוויה של עיסוי בראש פינה, שמציע לכם לא רק עיסוי מפנק אלא גם טיפול שמשפר את הבריאות הפיזית והנפשית, או טיול הליכה מתון אחר, בנחל ראש פינה, במסלול שיורד מצפת לעיירה הציורית ראש פינה.
נחל עמוד הוא אחד האתרים האטרקטיביים ביותר בארץ והוא מושך אליו מטיילים מכול הגילאים במשך כל עונות השנה. הנחל זורם לאורך כ-22 ק״מ, בכיוון ייחודי ומיוחד משלו – מדרום לצפון. זרימת הנחל מתחילה במרומי הגליל העליון, עוברת דרך הגליל התחתון ונשפכת לכנרת בבקעת גינוסר. הנחל זורם כל השנה ומתפתל בין מדרונות משובצים בעצי חורש, כולל עצי דולב רחבי ידיים, בריכות מים צוננות וצלולות, שרידי טחנות קמח ומבטשה (הדומה לטחנת קמח ומיועדת לעיבוד צמר).
בנוסף לטבע היפהפה שמציע לנו נחל עמוד יש בו גם שרידים מרגשים לפעילויות אנושיות שהתרחשו באזור בתקופות קדומות במהלך השנים הארוכות, כמו טחנות הקמח ואמות המים.
בשנים עברו, נהגו תושבי המקום לאגור בלילות את מי המעיין בבריכות כדי להשקות במים אלה את החלקות החקלאיות הסמוכות להן. ליד הבריכה הבנויה תוכלו ליהנות ממזרקת מים שפורצים מהבריכה ומשקים את הבוסתן הישן ששוקם על ידי פקחי רט״ג, ולמעשה מדגימים את השיטה ההררית המסורתית לעיבוד חקלאי בארץ ישראל. עצי הלימון הרבים שגדלו כאן בשנים עברו העניקו למקטע הנחל את השם ׳ואדי למון׳. בצדו המערבי של השביל, ממש מול הבוסתן, נמצאים שרידיו של בית חווה עם שתי הקשתות הגדולות שלו. הליכה בשביל עד לקצה הבוסתן תפתח בפניכם את מלוא תפארתם של נופי השמורה המרהיבים. הערוץ היורד מכיוון צפת לנחל עמוד, הוא נחל שכווי, ובו עובר השביל העולה לצפת, אחת מערי הקודש העתיקות בישראל.