בימינו, ילדים מבלים זמן רב יותר בתוך הבית מאשר בחוץ, במיוחד בגלל הטכנולוגיה. בילוי בחוץ הוא לא רק מהנה, הוא הכרחי. חוקרים רבים טוענים שילדים שמשחקים בחוץ הם מאושרים יותר, מפגינים תשומת לב רבה יותר וחרדים פחות מילדים שנמצאים זמן רב בבית.
כאשר אתם יוצאים לחופשה בצפון עם ילדים, השהייה בטבע מעניקה לילדים הזדמנויות:
- לחוות את החיים כשהם מנהלים בעצמם את הפעולות שלהם.
- לעודד את היצירתיות והדמיון שלהם.
- לעודד אותם לזוז. לא משנה מה הם עושים, בדרך כלל בטבע הם יהיו יותר פעילים מאשר כשהם יושבים על הספה.
- פעילות גופנית משפרת את יכולת הריכוז של הילד ומפחיתה את הלחצים.
כדי לעודד אתכם לצאת לחופשה משפחתית בטבע, בגליל הירוק והקסום שלנו, נמליץ לכם להזמין צימר בראש פינה למשפחה, ולנצל את ההזדמנות לצאת לטיולים המבטיחים לכם חוויה מרגשת ומזכרת משפחתית נהדרת.
אורך המסלול 2 ק״מ והטיול נמשך בערך שעתיים.
מסלול הטיול מתחיל בחניון ׳שביל הפסגה׳ ושם גם מסתיים. המסלול מתחילה בנקודה בה ניצב שלט הסברים, של רשות הטבע והגנים. המסלול מקיף את פסגת הר מירון ואת הבסיס הצבאי בפסגת ההר.
טיול בצפון למשפחות עם ילדים לאורך ׳שביל הפסגה׳, מציע מסלול עם מגוון נופים מרהיבים ופריחות לאורך כל השנה. שביל הפסגה עובר דרך חורש ים תיכוני עם עצי אלון התולע ואלון מצוי ומגיע למצפור צפת, שם תוכלו ליהנות מתצפית לאזור רמת דלתון וצפת; למצפור הלבנון, ובהמשך השביל לגת עתיקה ולצומת שבילים שאחד מהם יורד לבית ספר שדה הר מירון.
אתם לא יורדים בשביל זה אלא ממשיכים ב׳שביל הפסגה׳ שמגיע עד למצפור ההר עם תצפית להרי מירון והגליל המערבי. מכאן תוכלו לראות גם את חיפה והים התיכון.
לאחר מצפור ההר, השביל ממשיך לצומת כבישים שמשקיף על חורבת ב״ק, אזור נצרת והר תבור. המשיכו ישר ובהמשך הדרך השביל יוביל אתכם לחניון בו חונה הרכב.
אורך המסלול 5.3 ק״מ והטיול נמשך כ-5-4 שעות.
מסלול הטיול הוא קווי – נקודת ההתחלה היא בנחל שרך, ונקודת הסיום בקיבוץ אילון. לכן, עדיף להשתמש בשני רכבים, כשאחד הרכבים יחנה בקיבוץ אילון, באזור המיועד למטיילים בנחל בצת. אפשר גם להשתמש בתחבורה ציבורית עם קווי אוטובוס 27, 28 מנהריה וירידה בצומת גרנות הגליל; או עם קווי אוטובוס 27 ו-28 מאילון לנהריה.
מסלול זה נחשב לבחירה הטובה ביותר לטיול בצפון למשפחות. הליכה בנחל שרך היא נעימה מאוד, עם חורש מצל ועצי דולב מרשימים, שיחי הרדוף מנוקדים בפרחים ורודים, מערת נטיפים, פלג מים לאורך הדרך ואפילו שתי חורבות, מבנים ומתקנים חקלאיים עתיקים.
המסלול בנחל שרך מתחיל בשביל צר שהולך ומתרחב עד שהוא מגיע לחניון שרך שבו יוכלו הילדים להשתעשע במתקני המשחקים. מחניון זה מומלץ לטייל בשביל הליכה מעגלי מסומן באדום, אל שרידי ישוב מהתקופה הביזנטית ׳חורבת דנעילה׳. הביקור באתר זה יוסיף לטיול שלכם כחצי שעה או שעה. אבל כדאי לא לוותר עליו, לקרוא את שלטי ההסבר ולראות מקרב בתי בד עתיקים.
מכאן חזרו לשביל הכחול פנו שמאלה ותגיעו שוב לחורש (ליד שלט הכוונה כתום לנחל בצת). לאחר הליכה קצרה תגיעו לבור מים ומכאן תרדו צפונה בירידה מתונה, תחצו את ערוץ נחל שרך היבש, תלכו לאורך הגדה הצפונית, ותחצו שוב את הנחל.
מכאן ההליכה תוביל אתכם במדרון מעל לערוץ, עד שתגיעו חזרה לאפיק שמציע לכם הליכה נעימה מאוד בצל החורש גם אם אתם מטיילים ביום קיץ חם. צמחי השרך והטחב הירוק המכסה את הסלעים לאורך הדרך, יתנו לכם תחושה של טיול הררי באירופה.
הירידה למורד הערוץ תביא אתכם למערת הנטיפים, מערת שרך, מקום המחייה של עטלפי חרקים. בחורף, העטלפים שוקעים לתרדמת חורף כאשר הטמפרטורות יורדות, והחרקים מתחילים להיעלם. כיוון שהעטלפים רגישים מאוד לכול רעש חשוב מאוד לא להפריע להם ולאפשר להם להשלים את תרדמת החורף במלואה. זה חשוב מאוד לקיומם, ואחרי הכול מדובר בזן עטלפים שנמצא בסכנת הכחדה.
לכן, קחו בחשבון שאם אתם מטיילים בין נובמבר למרץ, המערה סגורה, כדי לשמור על העטלפי החרקים.
בכניסה למערה, הצטיידו מראש בפנסים (או בפנס שבסלולרי שלכם). בתוך המערה הותקן מסלול שמסומן במחזירי אור. אפשר לצאת באחד משני הפתחים של המערה: פתח תחתון – שנמצא קרוב לפתח המערה, בפניה ימינה; או פתח עליון – שנמצא בראש צוק שמתנשא לגובה של כמה מטרים, שבו דרגיות שיעזרו לכם לטפס למעלה. מסלול העלייה לפתח העליון לא מומלץ לילדים או לאנשים שלא אוהבים לשהות במערות. הביקור במערה יימשך בין רבע שעה לחצי שעה.
המסלול בשביל הכחול יוביל אתכם מהמערה לאורך נחל בצת עד למעיינות המספקים מים לנחל – ׳עינות כרכרה׳. הליכה לאורך הנחל תביא אתכם לצומת שבילים (כחול ואדום), לצד בריכה לאיגום מים. אתם ממשיכים עם הסימון הכחול. בהמשך תעברו ליד שרידי טחנת קמח, חורשת אקליפטוסים ותגיעו לצומת שני שבילים מסומנים בכחול ושחור. אתם פונים שמאלה עם הסימון השחור, ועולים לחניה ליד בית המשאבות של קיבוץ איילון. מכאן, לאחר עלייה של 800 מ׳ לכיוון הקיבוץ, תגיעו לשער ואחריו פנייה ימינה ועליה שמובילה לחנייה.