5 סיבות טובות להזמין מהאתר - לחצו לקרוא

פינה בלב: צימר יוקרתי בראש פינה העתיקה – סקירה היסטורית

פינה בלב שוכנת באחוזה היסטורית מהמאה ה-19. בואו לנפוש בצימר בראש פינה שמציע יוקרה ופינוק עם סוויטות יוקרה ונוף פסטורלי ומזמין אתכם להציץ אל ההיסטוריה המרתקת של המושבה ראש פינה.

המושבה הפסטורלית והציורית ראש פינה

המושבה ראש פינה שוכנת במורדות הר כנען, על גבעה עגולה בסמוך לנחל ראש פינה. בנחל שלושה מעיינות מים שופעים שזורמים בשצף בערוץ הנחל בחודשי החורף. על גדות הנחל, בוסתנים עם עצי זית עתיקים, שקדים, תאנים ופטל קדוש. נחל ראש פינה הינו שמורת טבע ייחודית שמשרה שלווה פסטוראלית. במעלה הנחל, במרחק שעת הליכה בדרך העתיקה, נמצאת בירת הגליל – העיר צפת.

מצפת לראש פינה

צפת, אחת מארבעת הערים היהודיות הקדושות, היתה ביתה של קהילה יהודית גדולה, אשכנזית וספרדית, שישבה בעיר דורות רבים. במחצית השנייה של המאה ה-19 התגבר הרצון העמוק של יהודי צפת להתפרנס מעבודת אדמה, להוציא לחם מן הארץ ולא להיסמך על תרומות יהודי הגולה (כספי החלוקה) עליהן הייתה רוב פרנסתם.

את הכפר הערבי ג'עונה שעל גדות נחל ראש פינה, הכירו תושבי צפת היהודים היטב. עוד בשנת 1840 לאחר עלילת דמשק, מצאו מחסה בכפר ג'עונה כמה משפחות יהודים שברחו מבירת סוריה וחיו בין ערביי הכפר.

ב-1875 התגשם החלום וקבוצת משפחות מצפת, רכשה חלקות אדמה מתושבי ג'עונה. לאחר שלוש שנים עברו המשפחות להתגורר בכפר לצד ערביי הכפר והחלו לעסוק בחקלאות. ליישוב החדש הם קראו גיא-אוני. אבל, התנאים החדשים הקשו על אנשי צפת שלא החזיקו מעמד וחזרו בדאבון לב לצפת. שתי משפחות המשיכו להיאחז במקום ולא עזבו אותו עד עצם היום הזה.

מרומניה לראש פינה

געגועים לגאולה ורעיון יישוב הארץ גאו באותה תקופה גם בליבותיהם של יהודי מזרח אירופה. ב-1882 עלתה קבוצת משפחות מהעיר מוינשטי ברומניה, לאחר ששלחה את נציגיהם דוד שו"ב ודוד בוקשסתר לתור את המקום ולרכוש עבורם קרקע בארץ הקודש. לאחר שיטוט ארוך בארץ, התפעמו השליחים במיוחד מאזור הכפר ג'עונה, משפע המים בנחל, מהאוויר הטוב והצלול ומהנופים המרהיבים של הרי הסביבה ובחרו לרכוש בו אדמות.

יום ייסוד המושבה ראש פינה, ששמה נקבע על פי הפסוק בתהילים קי"ח, כ"ב " אֶבֶן, מָאֲסוּ הַבּוֹנִים - הָיְתָה, לְרֹאשׁ פִּנָּה ", נקבע ליום החריש הראשון הוא ה-12 בדצמבר 1882 (יום ב' בטבת תרמ"ג).

למרות הקשיים שהערים השלטון העות'מאני וה"בקשיש" הרב שנדרשו לשלם על מנת להקים את בתיהם, הצליחו המתיישבים לבנות את בתי "הרחוב העליון" שנמצאים היום באתר השחזור של ראש פינה העתיקה.

ראש פינה בחסות הברון

כאשר הפרנסה מחקלאות התמהמהה והמזומנים איתם הגיעו הלכו ואזלו, הצליחו המתיישבים לשרוד רק בזכות משכון אדמותיהם ובתיהם לנושים. ברבות הסבל יצאו שליחים מטעמם לגיוס עזרה. האחד והיחיד שנרתם למפעל הסיוע היה הברון אדמונד דה רוטשילד מפאריז.

וכך הייתה ראש פינה למושבה הראשונה שזכתה לחסותו של הברון רוטשילד ותוך כמה שנים הפכה למרכז האדמיניסטרטיבי של כל מושבות הגליל העליון שהוקמו אחריה. ככזאת, השקיעה פקידות הברון בבניית מבנים ציבוריים בראש פינה. על פי בקשת המתיישבים, נבנה בתחילה בית כנסת. בית הכנסת הוא בסגנון אשכנזי עם ספסלי עץ, במה וארון קודש מגולפים בעץ על ידי האמן וינברג וכיפת עץ עגולה כתכלת השמים, פרי יצירתו של ר' מוטל כץ, מהמתיישבים הראשונים. ליד בית הכנסת בנה הברון בית למורה המושבה, בית לרופא, ושני מבני משרדים לפקידי הברון.

ראש פינה היום – להתהלך בקסם העבר

רחובות ראש פינה העתיקה מרוצפים בחלוקי אבן ועוברים בינות לבתים בני יותר ממאה שנים ועצים רמים שנושאים את זיכרון הימים ההם.

המתהלכים בראש פינה העתיקה נפעמים מתחושת הסוד והשלמות של המקום, מהאווירה השונה, הלא מוכרת, הקסומה והאותנטית. פינותיה של ראש פינה העתיקה, הוואדי, ופריחת השקדיות, מרגשות, וממלאות את הלב בתחושת רכות פראית וחמימה.

אחת מפינות אלה היא "פינה בלב", צימר בצפון של קובי, אשר שימר ושיחזר את אחד מבתי האיכרים במושבה שבנה הברון אדמונד רוטשילד כאשר פרש חסותו על המושבה. שלא כבתי הראשונים הצפופים והדלים, בתים אלה תוכננו על ידי מיטב האדריכלים והמהנדסים של התקופה. במורד המזרחי של הגבעה, ברחוב העליון, נבנו בשלהי המאה ה-19 כמה בתי אבן מרווחים בני 4 חדרים כל אחד עם חצר רחבה ומבני משק שונים.

כל החצרות היו סגורות יחדיו בחומת מגן עבה. מצפון לחומת המגן השתרעו גינות הירק של האיכרים ומאחוריהן הכרמים. הפרנסה של תושבי ראש פינה התבססה על גידול ענבים ליין ולצימוקים, גידול תולעי משי לתעשיית  האריגים עדינים וגידול עדרי בקר.

במושבה הוקם יקב, בית חרושת למשי ובית ספר עברי כפרי בו לימדו בעברית. בשנת 1900 מסר הברון רוטשילד את ניהול המושבות לחברת יק"א ומאוחר יותר הן עברו לניהולה של חברת פיק"א. רק בשנות המנדט הבריטי, הצליחו האיכרים לפדות בחזרה את רכושם מחברת הניהול ולצאת לעצמאות כלכלית ועסקית. הם המשיכו לעסוק בגידול מטעי פרי, בעיקר זיתים ונשירים ובזכות ייחודה האדריכלי של המושבה ומיקומה הגיאוגרפי הנפלא, התפתח בה גם ענף האירוח והתיירות והיא כיום בירת התיירות הכפרית בגליל.

ראש פינה: בירת הגליל החדשה?

היום ראש פינה היא כבר הרבה יותר ממושבה קסומה עם צימרים למשפחות או בתי מלון לזוגות ומסעדות טובות שמזמינות את התיירים. היום תוכלו למצוא לא רק צימרים יוקרתיים בראש פינה, אלא גם מרכז מסחר ותרבותי מתפתח שמשמש את היישובים והערים בסביבה.

חלקה התחתון של ראש פינה מזמין אתכם למרכז מסחרי תוסס עם המון אפשרויות בילוי, קניות והסעדה. והחלק העליון של ראש פינה מאפשר לכם לראות את המושבה של פעם, עם שבילי אבן צרים ובתים עמוסים בצמחייה עשירה.

הצהרת נגישות
כל הזכויות שמורות ©
מבצעים והטבות פינה בלב
מבצע לזוג בפינה בלב בסוף שבוע בהזמנת 2 לילות בכל הסוויטות ארוחות בוקר או טיפולי ספא במתנה! לפרטים כנסו​..​
יום פינוק: טיפול גוף, שימוש במתקני הספא ושהיה בסוויטה
לכל המבצעים